flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Івано-Франківський окружний адміністративний суд відвідали спостерігачі місії ОБСЄ

25 вересня 2015, 09:59

Вчора до Івано-Франківського окружного адміністративного суду з ознайомчим візитом завітали довгострокові спостерігачі місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі, які проводять спостереження за процесом підготовки до чергових виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів та старост, які відбудуться 25 жовтня 2015 року.

До складу делегації увійшли довгострокові спостерігачі Йохан Рінк та Лінда Бікмен. Участь у зустрічі з боку Івано-Франківського окружного адміністративного суду взяли голова суду Андрій Могила та прес-секретар суду  Надія Бойко.

Під час візиту іноземні гості ознайомилися з роботою Івано-Франківського окружного адміністративного суду та інформацією про розгляд спорів, пов’язаних із виборчим процесом, а також обговорили перспективи подальшої співпраці.

Як зазначив голова суду, двері Івано-Франківського окружного адміністративного суду завжди відчинені як для громадян, які звертаються за захистом свої порушених прав, так і для міжнародних спостерігачів. Серед ключових напрямків діяльності суду є прозорість та забезпечення найсприятливіших умов для швидкого доступу до правосуддя. Він розповів про гарантії судового захисту під час розв’язання виборчих спорів та особливості розгляду цієї категорії справ.

В свою чергу Надія Бойко звернула увагу делегатів на те, що кожен громадянин нашої країни може відвідати будь-яке відкрите судове засідання, а за допомогою Єдиного державного реєстру судових рішень - отримати доступ до текстів відповідних документів.

Прес-секретар зазначила, що актуальну інформацію щодо розгляду справ громадяни можуть знайти на офіційному сайті суду. Також вона  повідомила, що з метою забезпечення дотримання законності та захисту виборчих прав громадян в суді запроваджено особливий режим роботи з чергуванням суддів та працівників апарату на вихідні, неробочі та святкові дні.

Результатом зустрічі стало досягнення згоди щодо подальшої співпраці та надання Івано-Франківським окружним адміністративним судом всебічного сприяння міжнародним спостерігачам в організації проведення ними спостереження за розглядом справ, пов’язаних із виборчим процесом.

Довідково: 9 вересня 2015 року -  Бюро демократичних інститутів та прав людини, на запрошення представників української влади, офіційно відкрило місію зі спостереження за місцевими виборами. Очолює місію Тана де Зулуета. До її складу входять 16 експертів в Києві, та 100 довгострокових спостерігачів, які працюватимуть в командах, що складаються з двох осіб в регіонах. Додатково БДІПЛ запросить 600 короткострокових спостерігачів для відстеження перебігу подій у день голосування.

У ході спостереження експерти місії зустрічаються з представниками державних органів, з кандидатами, представниками громадянського суспільства, засобів масової інформації та міжнародної спільноти.

Місія оцінюватиме весь виборчий процес з точки зору його відповідності зобов’язанням ОБСЄ та іншим міжнародним стандартам демократичних виборів, а також національному законодавству.

Підсумки роботи місії будуть викладені у звіті та опубліковані на наступний день після голосування.