flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Працівники судів вчилися застосовувати міжнародні стандарти оцінки роботи суду

02 червня 2016, 10:57

Впродовж двох днів - 30-31 травня, у місті Львові представники судових установ Західної України вивчали досвід застосування Системи оцінювання роботи суду (СОРС) та проведення опитувань громадян-учасників судових проваджень за методологією карток громадянського звітування (КГЗ). Однойменний тренінг мав на меті підвищити знання суддів, працівників апарату судів та територіальних управлінь Державної судової адміністрації України щодо стандартів, критеріїв та методів оцінювання роботи суду; розвинути навички планування діяльності, ухвалення ефективних управлінських рішень та звітування перед громадськістю про роботу суду; сприяти створенню мережі регіональних координаторів проведення оцінювання роботи суду з використанням СОРС.

Організували захід - Проект (USAID) «Справедливе правосуддя» разом з громадською організацією «Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги», за сприяння Ради суддів України та Державної судової адміністрації України, за фінансової підтримки Агенства США з міжнародного розвитку (USAID).

Відкрили захід керівник проекту Агенства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя» Девід Вон, член Ради суддів України, суддя Львівського окружного адміністративного суду Олександр Сасевич та правозахисник, виконавчий директор благодійної організації "Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги" Віталій Місяць.

Досвідом проведення опитування відвідувачів Івано-Франківського окружного адміністративного суду за допомогою методології КГЗ ділилась з колегами прес-секретар суду Надія Бойко.

Під час заходу учасники разом з командою досвічених тренерів, до якої увійшли:  експерт Проекту USAID «Справедливе правосуддя» доктор Пім Альберс, радник з питань з громадянського суспільства Проекту USAID «Справедливе правосуддя» Марина Руденко, соціолог, експерт Всеукраїнської коаліції з надання правової допомоги Михайло Васюта та фахівець з моніторингу та оцінювання Проекту USAID «Справедливе правосуддя» Томас Вертелецький, обговорювали кращі міжнародні практики щодо політики якості роботи судів та розвивали навички застосування окремих вимірів Міжнародних рамок судової досконалості в українських судах.

Як відомо, Україна не мала жодної системи оцінки діяльності судів, а дослідження, що проводилися стосувалися лише окремих напрямків роботи суду. Однак, цей період закінчився – Рада суддів України затвердила в цілому "Систему оцінки якості роботи суду: стандарти, критерії, показники та методи", а Рішенням від 12 травня 2016 року запропонувала головам судів загальної юрисдикції провести опитування, сформувати показники роботи судів та опублікувати їх на веб-сайтах відповідних судів.