flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Двері Івано-Франківського окружного адміністративного суду завжди відчинені для всіх охочих ознайомитися з його діяльністю

06 серпня 2018, 11:54

        Двері Івано-Франківського окружного адміністративного суду завжди відчинені для всіх охочих ознайомитися з його діяльністю. Цього разу на запрошення відгукнулися школярі. У п’ятницю, 03 серпня, разом з педагогом Струтинською Ганною Федорівною, учні четвертого, п’ятого та шостого класів (8-10 клас загальноосвітньої школи) Івано-Франківської гімназії №2 завітали на екскурсію до Івано-Франківського окружного адміністративного суду.
     Розпочався захід із ознайомлення юних відвідувачів з порядком допуску осіб до приміщень суду та з обов’язками осіб присутніх у залі судового засідання.
     Далі, працівники апарату суду розповіли школярам порядок звернення до суду та продемонстрували як саме це відбувається. При цьому, гості одночасно зрозуміли основні завдання та особливості роботи відділу документального забезпечення – канцелярії суду.


      Після тематичного ознайомлення учнів з принципом гласності і відкритості судового процесу, з поняттям учасників судового процесу, з метою розуміння того, як саме відбувається судовий розгляд справи, вони зайняли місця у залі судового засідання, маючи можливість наочно ознайомитися із можливостями проведення судового засідання в режимі відеоконференції та як відбувається повне фіксування судового процесу технічними засобами.
     У призначений час розпочалося справжнє судове засідання. Гості із сумлінністю виконували обов’язки осіб, присутніх у залі судового засідання, чим засвідчили чітке засвоєння отриманих знань. Вони з цікавістю спостерігали за всім, що відбувається, хто і яку функцію виконує.


     По закінченню судового засідання, суддя Сергій Остап’юк, роз’яснивши суть спору, розгляд якого відбувався, наголосив на обов’язку суду чітко дотримуватися процесуальних норм, що забезпечуватиме реалізацію учасниками судового процесу своїх прав, а також розповів про символи судової влади, обов’язкове здійснення правосуддя в мантії та з нагрудним знаком, про склад суду та його визначення.
     На завершення заходу, заступник голови Остап Тимощук доступно розповів про значення судової влади в державі, основні завдання адміністративного судочинства, його специфіку та значну роль у захисті порушених прав, стадії судового процесу, про можливість врегулювання спору за участі судді, наводячи приклади із практики та відповідаючи на запитання присутніх. Для кращого розуміння отриманої інформації, було змодельовано ряд життєвих ситуацій та у формі жвавого діалогу, спільно із допитливими відвідувачами, їх вирішено.