flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Івано-Франківський окружний адміністративний суд розглянув справу за позовом приватного підприємства

17 грудня 2018, 14:12

Івано-Франківський окружний адміністративний суд 05 грудня 2018 року розглянув адміністративну справу за позовом приватного підприємства, що здійснює театральну та концертну діяльність до Івано-Франківської міської ради про визнання протиправним та нечинним пункту 14.7 Правил благоустрою міста Івано-Франківська.

  Нагадаємо, що пунктом 14.7 Правил благоустрою міста Івано-Франківська, затвердженими в новій редакції рішенням міської ради від 02.05.2018 на території міста Івано-Франківська заборонене надання послуг пересувних цирків з тваринами.

   Рішенням Івано-Франківського окружного адміністративного суду визнано протиправним та нечинним пункт 14.7 Правил благоустрою міста Івано-Франківська.

  Івано-Франківський окружний адміністративний суд стоїть на позиції того, що важливою складовою етичної, культурної та екологічної свідомості та культури суспільства є відношення до тварин, що відповідає вимогам їх захисту від жорстокого поводження і передбачає доброзичливе ставлення, сприяння їх благу, покращання якості їх життя.

  Одночасно з цим, Івано-Франківський окружний адміністративний суд зазначає, що правовий порядок в Україні ґрунтується на тому, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

  Видання правових актів органів місцевого самоврядування, якими встановлюються не передбачені законом обмеження щодо окремих видів послуг на території відповідних адміністративно-територіальних одиниць – забороняється.

   Закон України “Про захист тварин від жорстокого поводження” містить виключні норми забороняючого характеру, спрямовані на обмеження використання тварин у видовищних заходах, у спорті, при організації дозвілля.

  При цьому, за змістом вказаного Закону забороняється діяльність пересувних цирків, які використовують у цирковій діяльності саме диких тварин.

  Тобто, вказаним пунктом Правил благоустрою міста Івано-Франківська заборонено надання послуг пересувними цирками, які використовують у цирковій діяльності всіх, без виключення тварин. В той же час, законодавством забороняється використання у цирковій діяльності пересувними цирками тільки диких тварин.

  Враховуючи наведені вище норми права, суд, за наслідками розгляду вказаної справи  дійшов до висновку, що заборонивши на території міста Івано-Франківська надання послуг пересувних цирків з тваринами, Івано-Франківська міська рада діяла всупереч чинному законодавству та вийшла за межі наданих їй повноважень.

  Івано-Франківський окружний адміністративний суд підкреслює, що жорстоке поводження  з  тваринами  є неприпустимим та несумісним  з  вимогами моральності та гуманності в сучасному демократичному та правовому суспільстві, так само як є неприпустимим здійснення органами місцевого самоврядування правового регулювання суспільних відносин з порушенням меж повноважень, наданих Конституцією та законами України.

  З повним текстом судового рішення можна ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень (справа № 0940/1898/18).

  Івано-Франківський окружний адміністративний суд