flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Етика, урегулювання конфлікту інтересів та професійного розвитку суддів у діяльності голів і заступників голів окружних адміністративних судів

15 березня 2016, 14:10

14–16 березня 2016 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку голів та заступників голів окружних адміністративних судів.

Вітальними словами відкрив підготовку проректор по забезпеченню організаційної діяльності, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Володимир Мазурок, який презентував головам та заступникам голів окружних адміністративних судів положення Стратегії розвитку Національної школи суддів України та Концепції національних стандартів суддівської освіти в Україні. Він також звернув увагу на те, що Національна школа суддів України у 2016 році реалізовує Календарний план періодичного  навчання суддів з метою підвищення рівня кваліфікації. У ньому передбачено проведення в місті Києві та регіональних відділеннях 24 одноденних семінарів, актуальність тем яких визначена з урахуванням пропозицій суддів з питань цивільного, господарського, кримінального та адміністративного судочинства.

Проректор Володимир Мазурок зауважив також, що підготовка суддів у Національній школі суддів України у 2016 році проводиться на підставі стандартизованих програм підготовки для відповідних категорій суддів, до яких включені ті теми, які є актуальними для суддів на сьогодні.

Для проведення підготовки запрошено Голову та заступника Голови Вищого адміністративного суду України, заступника Голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України,  суддів Вищого адміністративного суду України, заступника голови Київського апеляційного адміністративного суду, відомих науковців та експертів.

До участі у навчальних заходах запрошений голова Івано-Франківського окружного адміністративного суду Андрій Могила.

Підготовку розпочала суддя Вищого адміністративного суду України, голова Комітету етики, врегулювання конфлікту інтересів та професійного розвитку суддів Ради суддів України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Тетяна Чумаченко інтерактивним заняттям щодо суддівської етики та доброчесності судді. Актуальним був виступ заступника Голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України – голови дисциплінарної палати, судді Верховного Суду України у відстаці, заслуженого юриста України Миколи Патрюка про підстави та порядок притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності. Суддя  Вищого адміністративного суду України Світлана Головчук обговорила з головами окружних адміністративних судів та їхніми заступниками актуальні питання, які виникають при розгляді спорів про проходження публічної служби.

Вагомим для практичної управлінської діяльності буде виступ Голови Вищого адміністративного суду України, кандидата юридичних наук, заслуженого юриста України Олександра Нечитайла щодо організаційно–правових засад діяльності Вищого адміністративного суду України та його ролі в забезпеченні верховенства права адміністративними судами. Заступник Голови Вищого адміністративного суду України, заслужений юрист України, кандидат юридичних наук Михайло Цуркан зосередить увагу на принципах незалежності судді та забезпеченні особистої безпеки та державного захисту тощо.

Повний текст програми підготовки розміщений на веб–сайті Національної школи суддів України.

Джерело: НШСУ.