flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд визнав незаконними штрафи, які протиправно були накладені на мешканця Богородчанщини

28 жовтня 2021, 13:15

Івано-Франківський окружний адміністративний суд визнав протиправними та скасував постанови Богородчанського районного відділу ДВС Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про накладення штрафу в розмірі 1700 грн. та 3400 грн.

Позивач – мешканець Богородчанського району.

У матеріалах справи зазначається, що позивач не виконав рішення Богородчанського районного суду про повернення земельної ділянки. Саме тому на нього були накладені штрафи. Позивач  вважає такі дії незаконними, оскільки він бажав і бажає виконати рішення суду добровільно, проте не знав як повернути земельну ділянку, внаслідок чого, звернувся із заявою про роз’яснення рішення до Богородчанського районного суду. Позивач також вказав на те, що суд фактично позбавив його права власності на земельну ділянку і тепер залишилося скасувати запис в Єдиному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Як встановлено Івано-Франківським окружним адміністративним судом, позивач дійсно звертався до старшого державного виконавця та Богородчанського райсуду за роз’ясненнями щодо повернення земельної ділянки.

«Такі дії свідчать про його наміри добровільно виконати рішення суду.

Окрім того, з урахуванням переліку документів передбачених законом реєстрація переходу права власності потребує додаткових зусиль не тільки з боку позивача, але і майбутнього набувача такого права.

Водночас процедура переходу вказаної земельної ділянки до земель запасу Богородчанської селищної ради не обмежувалася виключно відсутністю до цього волі безпосередньо позивача, який, навпаки, активно намагався віднайти розуміння способу реалізації судового рішення. Процедура також  потребувала залучення  можливостей для подання ряду окремих документів та погоджень майбутнього власника, які б у своїй сукупності призвели до її успішного завершення», - зазначається у висновках рішення Івано-Франківського адмінсуду.

Рішення суду може бути оскарженим в апеляційному порядку.