flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд зобов'язав Верховинську райдержадміністрацію виплатити учаснику бойових дій грошову допомогу

18 червня 2021, 08:41

Івано-Франківський окружний адміністративний суд визнав протиправною бездіяльність Управління соціального захисту населення Верховинської районної державної адміністрації.

Йдеться про невиплату учаснику бойових дій з Прикарпаття щорічної разової грошової допомоги до 5 травня за 2020 рік у розмірі п`яти мінімальних пенсій за віком.

 Суд дійшов висновку, що позовні вимоги учасника бойових дій є обґрунтованими.

 «У 2020 році при нарахуванні щорічної разової грошової допомоги до 5 травня одночасно діяли Закон України "Про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту" і Постанова № 112

Згідно з постановою Кабінету Міністрів, у 2020 році виплата разової грошової допомоги до 5 травня, учасникам бойових дій  здійснюється у розмірі 1390 гривень, тобто у розмірі меншому, ніж це передбачено законом. Виходячи із визначених Кодексом адміністративного судочинства України загальних засад пріоритетності законів над підзаконними актами, для визначення розміру разової грошової допомоги учасникам бойових дій у 2020 році слід застосовувати не Постанову № 112, а Закон України, який має вищу юридичну силу», - пояснюють у суді.

 Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку.