flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ДФС відмовила експрацівнику в оформленні подання про призначення пенсії за вислугу років: суд визнав протиправними дії

25 січня 2022, 08:33

Івано-Франківський окружний адміністративний суд визнав протиправними дії Державної фіксальної служби України щодо колишнього працівника, мешканця села Хриплин.

Як повідомляється у рішенні суду, позивач проходив службу в податковій міліції ДФС України та був звільнений з посади в запас Збройних Сил України за пунктом - через скорочення штатів. Йому відмовили в оформленні та направленні до пенсійного органу подання про призначення пенсії за вислугу років, мотивуючи це тим, що відсутній необхідний стаж (на день звільнення вислуга має бути 25 календарних років і більше).

У матеріалах справи зазначається, що вислуга років позивача у календарному обчисленні 21 рік,  а у пільговому – 29 років.

«Передбачені законом пільгові умови призначення пенсій полягають в кратному зарахуванні вислуги років. При цьому, таке зарахування не є самостійним видом вислуги і не конкурує з її календарним обчисленням. Фактична тривалість вислуги при такому зарахуванні не змінюється, а лише зараховується на пільгових (кратних) умовах. Завдяки такому зарахуванню необхідну кількість років для призначення пенсії за вислугу років особа набуває швидше, порівняно із зарахуванням вислуги на загальних (не пільгових) умовах. Згідно з Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» для призначення пенсій за вислугу років за  календарна вислуга років може бути зарахована на пільгових умовах», - зазначається у рішенні суду.

Рішення суду може бути оскарженим в апеляційному порядку.