flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Управління соцзахисту відмовило мешканці Болехівщини у призначенні пільг: суд визнав протиправними дії

22 лютого 2022, 08:33

Івано-Франківський окружний адміністративний суд прийняв рішення на користь мешканки м. Болехів.

Суд визнав протиправною відмову у включенні її до Єдиного державного реєстру отримувачів житлової субсидії на придбання у 2021 році скрапленого балонного газу для побутових потреб. А також зобов’язав Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Болехівської міської ради включити позивачку до реєстру та надати пільги на отримання 75-процентної знижки плати.

Як повідомляється у матеріалах справи, позивач є учасником бойових дій, особою з інвалідністю першої групи. Відповідно до статті 12 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” позивач має право на отримання 75-процентної знижки плати за користування комунальними послугами та скрапленим балонним газом для побутових потреб в межах середніх норм споживання

Позивач звернулася до Управління праці та соціального захисту населення Болехівської міської ради із заявою про виділення коштів на придбання зрідженого газу на трьох осіб на 2021 рік. Втім, їй відмовили.

Івано-Франківський окружний адмінсуд постановив:

«Пільги щодо плати за житло, комунальні послуги та паливо, надаються учасникам бойових дій та членам їх сімей, що проживають разом з ними, незалежно від виду житла чи форми власності на нього.

Якщо в одному житловому приміщенні право на пільги на оплату житлово-комунальних послуг мають кілька пільговиків, розрахунок суми пільги здійснюється одному із таких пільговиків, який має право на більший за розміром відсоток знижки плати, з урахуванням розміру пільг інших пільговиків.

Відповідач не навів суду норм закону, які були б підставою для відмови у задоволенні позову, а тому, суд вважає, що розрахунок суми пільги позивачу повинен здійснюватися з урахуванням розміру пільг інших пільговиків – сина позивача, який є особою з інвалідністю ІІ групи, та ще одного співмешканця позивача, який є інвалідом війни ІІ групи».

Рішення суду може бути оскарженим в апеляційному порядку.