flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд відмовив у позові підприємцю, який хотів скасувати 60 тис грн штрафу за неоформленого працівника

25 листопада 2022, 09:16

Івано-Франківський окружний адміністративний суд відмовив у задоволенні позовних вимог фізичної особи-підприємця до Управління Держпраці в Івано-Франківській області.

Позивач просив суд визнати протиправною та скасувати постанову про накладення штрафу у розмірі  60 тисяч гривень за порушення законодавства про працю та зайнятість населення.

У рішенні суду повідомляється, що  під час здійснення перевірки у пабі, який належить позивачу, виявлено використання праці офіціанта без укладення з ним трудового договору.

До акту (довідки) фактичної перевірки долучено пояснення офіціанта. Він зазначив, що працює за встановленим графіком роботи та отримує заробітну плату.

Суд вказує на те, що неоформлений працівник надав письмові пояснення, а позивач в позовній заяві не заперечує їх зміст. Висновки інспекторів зафіксовані в акті перевірки.

«Позивач при проведенні перевірки повинен довести про те, що не використовує працю цієї особи як найманого працівника. Таких належних та достовірних доказів ні відповідачу, ні суду подано не було», - зазначається у рішенні суду.

Рішення суду може бути оскарженим в апеляційному порядку.