flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Cудді Канади пропонують проект, який допоможе розвантажити українські суди

16 березня 2015, 11:15

 

середа 11 березня, 2015, 10:18

 

Нині суспільство має високу температуру конфліктності, як наслідок – українські суди є перевантажені позовами. Тож, аби оптимізувати роботу суддів і скоротити судову тяганину, а також зекономити кошти як для сторін, так і судової системи, руку підтримки національній Феміді протягнув Канадський національний суддівський інститут.
Фото: yurincom.com
Досудове врегулювання спорів за допомогою судді – відповідь канадців на проблему перевантаження у судах. Свій досвід вони передають на семінарі, який проходить у Львові в рамках українсько-канадського проекту «Освіта суддів – для економічного розвитку».
Про це повідомляє кореспондент IA ZIK.
«Ми не впроваджуємо цього в Україні – це рішення українських суддів, законодавців, який досвід перейняти. Ми пропонуємо свій досвід і варіант врегулювання цієї проблеми», – говорить Надзвичайний і Уповноважений Посол Канади в Україні Роман Ващук.
Як зазначив під час семінару канадський суддя Тадеуш Зажечни, практика досудового врегулювання спорів у цій країні ведеться ще з початку 70-х років, однак на початках цей процес не мав успіху серед суддів та адвокатів.
«Завдання системи правосуддя служити інтересам не суддів, а громадян, а вони вітали такі нововведення, адже з’явилась можливість досягти домовленості за участю судді. Тож згодом і адвокати, і судді зрозуміли позитивну тенденцію цього процесу. Тож сьогодні 70% справ вирішується на досудовому етапі», – зауважив суддя Тадеуш Зажечни.
В Україні з травня 2013 року у двох загальних місцевих судах і двох окружних адміністративних судах проект досудового врегулювання спорів став пілотним.
«Переймаючи цей досвід, ми почали напрацьовувати варіанти примирення, певні психологічні і технічні аспекти ми перейняли у іноземних колег, спробували пристосувати до наших реалій. Паралельно пробували працювати з колегами з пілотних судів над пропозиціями, які, сподіваюсь, скоро будуть законодавчими ініціативами, щодо внесення змін у процесуальне законодавство, котрі стануть на багато кращим інструментом для суддів, аби проводити цю процедуру примирення», – вважає голова міського суду Івано-Франківська Тарас Антоняк.
На думку головного правника Івано-Франківська, такі зміни нашій Феміді сьогодні вкрай необхідні, оскільки це дає можливість знімати соціальні конфлікти, які зростають у суспільстві і перевантажують суди. А процедура досудового врегулювання спорів дасть можливість оптимізувати роботу суду. До того ж дві сторони залишаються задоволені.
Як зазначила голова Івано-Франківського окружного адміністративного суду Оксана Лучко, процедура досудового врегулювання спорів вигідна ще й тим, що не лише збереже нерви позивачів, скоротивши кількість відвідин судових засідань, а й суттєво заощадить кошти на судові витрати та правову допомогу. А спір врегулюють самостійно чи за допомогою адвокатів, при цьому є розуміння, що це відбувається за участю судді і це є гарантією, що справа буде вирішена. На практиці це виглядає так:
«Вже на стадії судового процесу, коли сторони даватимуть покази, учасники можуть також подати заяву, що бажають врегулювати цей спір за участю судді, примиритися. Автоматично призначатиметься суддя, який в неформальній обстановці проводить переговори зі сторонами. Без звукозапису, без секретаря на умовах конфіденційності і таємності. Якщо сторони навіть не досягнуть певного компромісу, справа повернеться до судді, який відкривав провадження, і він буде розглядати її по суті. А цей суддя, який проводив примирення, вже не буде цю справу розглядати», – роз’яснює суддя Оксана Лучко.
Голова адміністративного суду Івано-Франківська, в якому проводився пілотний проект повідомив, що за період від травня 2013 року з 15 справ, по яких проводились переговори, лише 4 були закриті на стадії досудового врегулювання спору.
Як наголосила Оксана Лучко, така практика для адміністративних судів не зовсім дієва, справа у специфіці судової інстанції, де однією зі сторін завжди є суб’єкт владних повноважень, який часто є обмеженим законами, тож не може йти на певні компроміси.
Інша справа – міські суди, де по обидві сторони громадяни, а людям завжди легше домовитися. «За цей же період в Івано-Франківському міському суді 598 спорів були позитивно вирішені на досудовому етапі», – розповів суддя Тарас Антоняк.